Валентин Николов: За ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" има индикации, че централата е изплатила своята инвестиция предсрочно

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
916
article picture alt description

За ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" има индикации, че централата вече е изплатила своята инвестиция предсрочно. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов пред журналисти в Народното събрание. По думите му поради тази причина няма много опции - или взаимно или едностранно прекратяване на дългосрочния договор между НЕК и централата.

Николов обясни, че през миналата година Европейската комисия на база на анализи е стигнала до извода, че има наличие на държавна помощ за двете т. нар. американски централи (ТЕЦ  AES Гълъбово и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“). Еврокомисията е пращала неформално писма по този повод до Министерство на финансите, което е водещо по този казус и е препоръчала или нотифициране на договорите, или прекратяване. От българска страна е установено е също така, че ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ е изпълнила инвестициите си и по този повод предстои да се прекрати дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия. „Разбира се, ако не поискат арбитраж“, каза Николов. По думите му предстои българската държава да реши кога и каква стъпка точно да предприеме. „Оттук нататък няма много опции“, допълни той. По отношение на ТЕЦ „AES Гълъбово“ засега остава изпълнението на договора така, както е сключен.

„Държавата трябва да влезе в своята роля или да се нотифицира от ЕК, или да влезе в преговори да изплати инвестициите и съответно да се прекратят тези практики“, каза председателят на енергийната комисия.  

Министерство на финансите е констатирало че има държавна помощ и е направило изчисления . Те са показали, че на база възвръщаемост и инвестиции ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ трябва да продължи договорът си . Според него за тази централа се водят разговори, но тя изпълнява договорът си.

 „В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“, заяви ден преди това Ниолов в предаването "Лице в лице" на БТВ Валентин Николов..

Преговорите вече са за прекомерна държавна помощ, което е констатирано от Европейската комисия, но тя е дала възможност на българската държава да прекрати тези договори, обясни той, като посочи, че има причини за по-бързо прекратяване на договора с Марица Изток 3, но предстои такова и с "Ей И Ес", но с продължаване на преговорите.

По думите му единият от вариантите е да се прекратят едностранно договорите и да се върви към арбитраж, а другият да се споразумеят двете страни. Николов наблегна и в това изказване, че ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече се е изплатила и това е основание договорът да бъде прекратен веднага и централата да излезе на свободния пазар. За ТЕЦ "ЕЙ И Ес Гълъбово" беше по-предпазлив в изказването си, но заяви, че и там ще се настоява за за прекратяване на договора при определени условия, които ще се договорят.

„Прекратяването  ще доведе до глътка въздух за Фонда за енергийна сигурност“, смята още Валентин Николов. „Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси“, категоричен беше Николов.

„В бъдеще основните енергийни източници ще бъдат възобновяеми, ядрени и газови. Трябва да се намери баланс между трите източника. С настоящите технологии не можем да се справим без АЕЦ „Белене“. Нуждаем се от различни типове източници на енергия. Трябва да има разнообразие“, посочи още Валентин Николов.

Спроед енергийни експерти в случая прозира подновена атака срещу т.нар "американски централи", която бе започната от работодателски организации у нас. Не може да се пренебрегнат подписани от правителството на България договори, които са одобрени от международни финансиращи банки по двата проекта, коментират експертите. И подчертават, че данъкоплатците у нас може да платят скъпо, при пренебрегване на международното право и на бизнес интереса на инвеститорите и на банките, които са осигурили финансови ресурс за реализацията на двата проекта.

 От 3е-News изпратихме въпроси към Европейската комисия във връзка с проверката по казуса има ли наличие на непозволена държавна помощ или не. Питането ни е дали проверката е приключила, какво е официалното станивище на ЕК, запознати ли са с него българските власти, ангажирани със сектора, в лицето на Министерство на енергетиката. От пресофиса на ЕК ни отговориха, че ще получим отговори на въпросите ни в рамките на 3 дни. Читателите ни ще бъдат уведомени веднага след получаваните ни за позицията на Брюксел по казуса с американските ТЕЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща