Делът на сивата икономика остава тревожно висок

Пряк резултат от работата на сивите фирми са загубата на клиенти за изрядните предприятия, загубата на високо квалифициран персонал и повишен риск от фалит.През 2012 . г икономиката продължава да изсветлява, темповете на тази тенденция се забавят и делът на сивия бизнес остава все още тревожно висок. Това заяви проф. Стефан Петранов при представянето на проучване "Икономика на светло", проведено от Асоциацията на индустриалния капитал в България. То показва динамиката на индекса на осветяване на икономиката. Според данните в изследването, през 2012 г. икономиката е просветляла с 0.61% в сравнение с 2011 г. За същия период делът на излезлите на светло фирми се е повишил с 3.02 процентни пункта до 67.32.

Намаляващият темп на изсветляване се дължи на продължаващата икономическа криза, както и на неясната политическа ситуация през изминалата година, предвид предстоящите тогава избори, обясни проф. Петранов. По думите му,  малкият и средният бизнес е бил по-силно изложен на кризата от големите предприятия и това е накарал този вид предприемачи да започнат да прилагат "сиви практики". Сред тези сивите практики са работа без трудов договор, осигуряване на по-ниска сума от реално получаваната, неиздаване на касови бележки.

В България обаче сивата икономика е най-висока в Европейския съюз и борбата с нея е пряко свързана със самото икономическо развитие на страната. Доц. Емилия Ченгелова, която е сред основните съставители на доклада, заяви, че ако икономиката в България произвежда 41 млрд. евро, и ако сивата икономика е около 32%, то това означава, че за около 13 млрд. евро не се плащат данъци, осигуровки др. държавни такси и налози.

Според проведено в периода февруари-април 2013 г. специализирано социологическо проучване сред 103 предприятия от 11-те пилотни за проекта браншове, все по-чувствително е понижаването на конкурентоспособността на изрядните фирми. Пряк резултат от работата на сивите фирми са загубата на клиенти за изрядните предприятия, загубата на високо квалифициран персонал и повишен риск от фалит.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари