Министър Петкова: По проекта за "Турски поток" сме спазили всички изисквания на ЕС

Енергетика / България
Георги Велев
863
article picture alt description

„Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите отношения са абсолютно прагматични и са насочени към това на първо място да защитим нашия национален интерес. Ясният знак за това идва от факта, че това посещение на премиера на Руската федерация беше осъществено след близо десетгодишно прекъсване“. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че е логично енергетиката да е в полезрението на подобни срещи и уточни, че за подобен тип проекти като енергийните се работи дълго време и че не може да се очакват резултати само в рамките на такива срещи.

„Трябва да решим какъв е нашият национален интерес. Не може да стоим безучастно и да очакваме да се случат определени благоприятни събития. Трябват действия и мерки, които да са адекватни на променящата се среда и да гарантират, че България ще запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, обясни Петкова.

Енергийният министър увери, че за реализацията на проекта „Турски поток“ е спазена и последната буква на закона на Европейския съюз.
На въпрос дали руската страна е заявила склонност да участва като инвеститор в проекта за АЕЦ „Белене“ при липса на държавни гаранции, Теменужка Петкова отговори: „Както и премиерът Медведев заяви, „Росатом“ обмисля възможността да участва в тази процедура“.

Във връзка с изказването на Алексей Милер, че „Газпром“ не планира участие в проекта за газов хъб „Балкан“ министър Петкова обясни, че без изграждане на нужната инфраструктура на наша територия, няма как да има и диверсификация на газовите доставки: „Концепцията за изграждане на газоразпределителния център има два елемента – първият е, да бъде изградена липсващата инфраструктура – междусистемните връзки на България със съседните страни, включително и разширението на газопреносната инфраструктура, вторият елемент е изграждане на борса за търговия с природен газ, тогава може да говорим за газоразпределителен център или хъб. Предстои ние да изградим тази липсваща инфраструктура, да разработим борсата за търговия, защото в противен случай не може да говорим нито за търговия, нито за хъб. Вероятно това има предвид г-н Милер“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща