OBOZREVATEL (Украйна): Нов удар на Путин по Украйна

САЩ бият тревога, а в Германия изчисляват печалбите

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
983
article picture alt description

„Северен поток 2“, който наричат още „тръбата на Путин“ може да бъде построена още към края на 2019 г. Неговата задача е да доставя газ до Европа, заобикаляйки Украйна. Новият поток не само ще лиши страната от около 3 милиарда годишно, но и ще създаде заплаха от военно обостряне на отношенията. Против строителството се обявяват не само Украйна, но и Полша, САЩ и още редица страни. В същото време Германия заради собствените си икономически интереси подкрепя проекта на Путин. „„Обозреватель“ разбра с какво Украйна заплашва „Северен поток 2“ и реално ли е да прекъсне строителството.

Основното:

„Северен поток 2“ може да бъде построен до края на 2019 г.

Украйна рискува да загуби около 3 млрд. долара печалба на година от транзита

Новият газопровод ще засили влиянието на Русия в Европа и „ще развърже ръцете“ в Украйна

Против проекта са Полша, САЩ и още редица страни, но от него е заинтересована Германия

Спирането на строителството е практически невъзможно

„Северен поток 2“ убива Украйна

Украинската газотранспортна система е една от най-големите в Европа. Пропускателната й мощност на изхода е около 145 млрд. куб м годишно. Тя не само носи милиарди долари годишно, но и защитава страната от пълно нападение от страна на Русия.


Газа през Украйна от страната агресор пристига до Европа. Ако северният съсед не зависи от украинската газотранспортна система, това фактически би развързало ръцете му и би дало основание за увеличение на военните сили в акваторията на Черно море, уверен е говорителят на Върховната рада Андрей Парубий. Той е изпратил писмо  със съответно съдържание в края на миналата година до вицепрезидента на САЩ и шеф на Конгреса Майк Пенс.


„В проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ руският „Газпром“ е единствен собственик на газопровода, а също така на газа, който ще се транспортира от него, докато достигне Германия и Турция. Позовавайки се на необходимостта от защита на такива важни обекти от инфраструктурата Кремъл може в бъдеще да увеличи военното си присъствие в Балтийско и Черно морета“, се казва в писмото.


Да се убеждават американските политици в това, че „тръбата на Путин“ е опасна за Европа, че ще навреди на Украйна и, че ще създаде допълнителни рискове, не е необходимо. Те и без това са съгласни с това. В борбата против новия поток американците са основният партньор. В тесни кръгове се говори, че САЩ имат свои виждания за европейския пазар и затова за тях просто не е изгодно разширяването на влиянието на Руската федерация, но както става ясно украинските и американските интереси по този въпрос съвпадат.


Представители на САЩ редовно обявяват твърдата си позиция по повод строителството на потока. Преди няколко седмици техният посланик в Германия Ричард Гренъл изпрати писма до немските компании с предупреждение: за участието в строителството на „Северен поток 2“ ще ги накажат със санкции. В писмото също така е описана причината: ако европейските доставки на газ през Украйна станат излишни, Киев ще загуби значението си в сферата на политиката на сигурност, поради което ще се увеличи риска от интервенция от страна на Русия“.


В Германия, която е заинтересована  от строителството на „тръбата“ реагираха изявлението с критика. Лидерът на партията на канцлера Анагрет Крамп-Каренбауер смята, че „бизнесът е дал еднозначният си отговор“. Той е приел писмото от посолството като заплаха.

Друг съюзник на Украйна е Полша. Там също осъждат строителството на „Северен поток 2“ и отбелязват, че той „убива“ Украйна. Преди няколко седмици министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович в интервю за немското издание „Ханделсблат“ направи доста гръмко изявление. По думите му, пускът на газопровода ще разруши ефектът от антируските санкции и ще се превърне в голяма заплаха за Украйна.
„Северен поток 2“ убива Украйна. Ако транзитът на руски газ през Украйна бъде прекратен, страната не само ще загуби значителни приходи, но преди всичко гаранциите за защита от последваща руска агресия“, подчерта министърът на външните работи на Полша.

Какво ще стане със „Северен поток 2“

Украйна, в случай на пускането на газопровода, който заобикаля територията й може да загуби около 2-3 % от БВП, сочат изчисленията на министерство на финансите. И трябва да се готви за такава перспектива. Всички страни, които трябваше да дадат своите разрешения за строителството вече направиха това. В проектът са инвестирани огромни средства и никой не иска да ги загуби.


Официален Берлин пояснява: юридически основания за спиране на проекта, няма. Германия на първо място преследва своите собствени интереси. След пуска на „Северен поток 2“ тя ще стане най-големият газов хъб в Европа и ще получава колосални печалби, обяснява експертът по международни отношения Максим Яли. „С 99% мога да ви кажа, че той ще се състои“, казва той.


С тази позиция е съгласен и икономистът Виталий Кузмин. Неговият аргумент е че от строителството са заинтересовани Италия, Австрия, Франция, Германия. За тях на първо място са икономическите възможности.


„Виждаме кои са петте основни компании в Европа, които финансират този проект - ENGIE (Франция), OMV (Австрия), Royal Dutch Shell (Великобритания, Нидерландия), Uniper и Wintershall (обе — Германия). Тези компании са заинтересовани от получаването на печалби и Украйна може да остане без дейност“, прогнозира експертът от Украинския институт на бъдещето Иля Куса.


Вариант,  при който европейските страни да се откажат от проекта е възможен. Но за това Русия трябва да направи извънредни стъпки и да предизвика поредната вълна от разширението на санкциите. А иначе вероятността от пускането на „Северен поток 2“ е много голяма, остава само да се надяваме, че част от доставките през газотранспортната система ще се запазят, това да ни даде възможност да задържим системата в работно състояние.  

 

https://www.obozrevatel.com/ukr/economics/novij-udar-putina-po-ukraini-v-ssha-byut-na-spoloh-a-v-nimechchini-chekayut-pributok.htm

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща