ТАСС: Петролната конференция в Хюстън. Бъдещето на енергетиката в епохата на засилена конкуренция

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
766
article picture alt description

Енергийната конференция  CERAWeek завърши в Хюстън в петък, събирайки в столицата на „шистовата революция“ над 4,5 хил. души. Въпреки очакванията, на нея се говореше не за цените на петрола и икономиката на проектите, а  за „новата реалност на съперничеството“, което се разразява между видовете енергия на геополитическо ниво.

Енергийният „модел на САЩ“

Борбата за пазари между източниците на енергия и технологии доведе до това, че светът живее в нова реалност, обясни изборът на дневния ред съоснователя на  IHS Markit, организатори на CERAWeek , Дениъл Йергин. В подкрепа на думите му, конференцията бе открита със сесията „Геополитически диалог“, дискусията, на която бе посветена на ролята на Русия, Китай и Иран на енергийната арена. По време на дискусията, мнението на говорителите, видни американски експерти невинаги бе на страната на обсъжданите страни. Тези три държави, според мнението на участниците представляват заплаха за регионалната стабилност.
Вицепрезидентът на „Новатек“ Марк Джетуей, роден в САЩ по-късно се огорчи по повод тона на експертна дискусия, която, според него се получила „небалансирана“. „Светът се нуждае от въглеводороди, светът се нуждае от газ. Защо не чуваме разговори на тема – САЩ срещу Катари, или САЩ срещу Австралия ? Винаги е само САЩ срещу Русия!“, възмущаваше се Джетуей.

Частично на неговият въпрос се постара да отговори държавният секретар Майк Помпео, който произнесе програмна реч на следващия ден. Обръщайки се към аудиторията, в която заради наплив от желаещи да чуят държавния секретар, нямаше места дори и за правостоящи. Помпео разказа за бъдещата външна политика на САЩ в областта на енергетиката чрез примери от личната си биография.

„Когато управлявах малка нефтогазова компания, с партньорите ми слушахме конферентните разговори на основният ни конкурент на всяко тримесечие, като мечтаехме да чуем за това, че бизнесът им  провален. Вярно, това не се случи, тогава бяхме твърде малка компания“, каза той.

САЩ, които са богати на нефт и газ имат право да влияят върху разпределянето на силите на експортните пазари, продължи Помпео. „Не искаме европейските ни съюзници да се свържат с руския газ чрез проекта „Северен поток 2“, така, както и сами не искаме да зависим от доставките на петрол от Венецуела“, заяви той. Китай и Иран също не се вписват в енергийният „модел на САЩ“, заключи държавният секретар.

Преди две години, тук, на CERAWeek, главен герой на форума беше министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, който пред същата такава препълнена зала, разказваше за предимствата на инвестициите в руската енергетика. През тази година Новак не дойде в Хюстън, въпреки че до последно присъстваше в програмата. От всички участници в обединението ОПЕК+, обичайно активни на такива големи конференции в сектора, Хюстън през тези дни посети само министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Мазруи, който се съсредоточи върху тематиките за алтернативната енергетика и климата.

Под забрана

Липсата на министри от ОПЕК+ на конференцията, в условията на подготовката в САЩ на антитръстовият закон, известен като NOPEC е обяснимо. В светлината на разработката на този ужасен за картела документ, дори традиционната среща на генералния секретар на картела Мохамед Баркиндо с лидерите на американският шистов добив се превърна просто в приятелска вечеря. Само преди две години много наблюдатели възлагаха на тези срещи надежди за сближаване и дори за сътрудничество на основните конкуренти на пазара на петрол.

След това Баркиндо каза пред журналисти, че от ОПЕК много внимателно следят работата по този документ, чиито „разрушителните последствия“ за пазара са очевидни.  За това, че съдебните спорове срещу страните от ОПЕК ще са съпроводени и от „непрогнозируеми последствия“, говори и президентът на ВР Боб Дъдли. Според него, политиката на ОПЕК дава възможност за задържането на цените на петрола в разумните граници за производителите и потребителите. В противен случай може да се сблъскаме със свръхпроизводство и срив на цените.
Впрочем, ако документът NOPEC все още само се обсъжда, то санкциите по отношение на две от страните, участващи в картела – Иран и Венецуела действат и сега. Специалният представител на държавния департамент за Иран, Брайън Хук заяви в изказването си на конференцията, че планът за  това експортът на ирански петрол да бъде сведен до нула ще бъде ускорен, тъй като пазарът сега е достатъчно обезпечен от доставки, в това число и от САЩ. Според оценката му, щетите за Иран от санкциите вече надхвърлят 10 млрд. долара, откакто от пазара „са отпаднали 1,5 млн. барела на ден ирански петрол“.

 

Трансформация в епохата на засилена конкуренцията

Впрочем, деловите и технологичните сесии донесоха на аудиторията по-съзидателни послания. Ръководителите на такива водещи в индустрията компании, като BP, Shell, Total, Siemens и други говориха за това, колко важна е трансформацията в епохата на засилена конкуренция.
„Енергията не трябва да се конкурира за пазари. Обратно, компаниите трябва да работят заедно, за да намерят решения за прехода от използването на едни източници на енергия към други“, каза президентът на Total по проучване и добив Арно Брюлак. Началникът на подразделението към Shell Мартин Ветсалер каза, че компанията сега печели повече, влагайки в цифровите технологии, отколкото ако не инвестира в тях. По думите му, преходът към чистия вид горива ще даде възможност на Shell да стане най-голямата в света генерираща компания през 2035 година.
Президентът на Siemens Джо Кезер в изказването си пред CERAWeek определи локализираните и изолирани пазари, като една от заплахите за глобализацията. „Светът е неограничен. Интернет нещата, big data, всичко това отдавна изтри границите, те не съществуват“, коментира Кезер. По думите му, западният свят е виновен сам за това, че са възникнали проблемите със замърсяващите свръхпроизводства на енергия.
„Затова и третите страни са прави, когато гледайки ни в лицето казват, че ние им прехвърляме отговорността за това, какъв свят сме създали“, заключи той.

По ТАСС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща