България изостава от средното ниво за енергоемкост в ЕС, според зам.-председателя на БСК Камен Колев

БСК стартира проект „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в областта на енергийната ефективност“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
1365
article picture alt description

Въпреки че енергоемкостта в България намалява, страната все още значително изостава от средното за ЕС ниво. Това коментира пред програма Хоризонт на БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

„Към момента единица продукция в България се произвежда с над 2 пъти повече енергия в сравнение със средното равнище за ЕС. Това е сериозен проблем, който се отразява върху конкурентоспособността на икономиката, а в същото време и възможност за постигане на значителни икономии, водещи до повишаване на конкурентоспособността на нашите членове на индустрията“, каза той.

Припомняме, че в рамките на конференцията на БФИЕК в края на миналата седмица председателят на АУЕР Ивайло Алексиев отчете ръст на енергийното потребление и енергийната интензивност в целия сектор „Индустрия“, в частност в секторите с висока енергийна интензивност.

Според думите на Камен Колев, несигурността на цените на електроенергийната борса в края на миналата година допълнително е наложила необходимостта от повишаване на енергийната ефективност в индустрията.

По думите му, предимно малките и средни предприятия срещат такива пречки и именно към тях е насочен проектът, който се предвижда да представи БСК. Проектът е с европейско финансиране и е на тема „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в областта на енергийната ефективност“.

Според Камен Колев, пречките са свързани преди всичко с високите първоначални инвестиционни разходи.

„Въпросът е това, което е изпълнено от тези предприятия и всички задължени лица, предприятия, които дават своето енергийно обследване, да бъде систематизирано, така че да се предостави една смляна информация за всички малки и средни предприятия – те да знаят, когато се насочат към някакви мерки, какъв ще бъде евентуално очакваният резултат като енергийни спестявания“, коментира зам.-председателят на БСК. Той поясни, че това ще се прави на база на българския практически опит.

Част от законодателството създава излишни административни трудности. Затова от БСК ще предложат и конкретни промени в нормативната уредба и законите, касаещи сферата, уточни той.

„Искаме да направим законодателството по-разбираемо, по-лесно за прилагане. Искаме да изведем анализи, които да помогнат на бизнеса при вземането на решение, да направи тези стъпки по-бързи и евтини и разбира се, това да се отрази в тяхната конкурентоспособност. Искаме да уредим нормативната уредба при т.нар. договори с гарантиран резултат. А това означава облекчаване на достъпа до финансиране. Тук не се изисква финансиране, а се заплаща от икономията на енергия. Всяко предприятие и бизнес структура ще има достъп до тези мерки. Въпросът е да се предложи методиката, по която това да става“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща