Евродепутатът Емил Радев: Правата на българите във Великобритания ще бъдат гарантирани дори без сделка

Икономика / България
Галина Александрова
474
article picture alt description

Всички сценарии за излизане на Великобритания остават на масата. Това коментира в кулоарите на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев след снощната съкрушителна загуба на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит.

Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани дори и при сценарий за излизане на кралството без сделка.

"Целият Европейски съюз стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Франция, Полша и така нататък. Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3,6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, така че нямам притеснения на този етап. Въпросът е наистина със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант на твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания".

Двата най-добри варианта са излизане със споразумение или Великобритания да остане в общността, допълни Радев и каза, че ЕС е подготвен и с резервен план за твърд Брекзит, така че да бъдат избегнати сътресения за европейските граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща