КЕВР публикува заявленията на енергийните дружества за цени на електроенергията за регулаторния период 1.07. 2019 – 30.06.2020 г.

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
2458
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на интернет страницата си предоставената от дружествата в сектор „Електроенергетика“ неповерителна версия на техните заявления за цени на електроенергията за регулаторния период 1.07.2019 – 30.06.2020 г.

 

Заявленията на енергийните дружества - производители, ЕСО, електроразпределителни дружества и крайни снабдители, са подадени в Комисията в изпълнение на  чл. 41 от Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия.

 

Освен цялостната документация на енергийните дружества по заявленията им за цени на електроенергията от 1.07.2019 г. на интернет страницата на КЕВР е публикувана и Сравнителна таблица за предлаганото от дружествата изменение на сега действащите цени.

 

 

Ценовите заявления на дружествата в сектор „Електроенергетика“ са достъпни на интернет страницата на регулатора на адрес: http://www.dker.bg/bg/elektroenergetika/tseni-2.html

 

Сравнителна таблица

 

 

Предложени цени от дружествата в сектор „Енергетика“ за регулаторния период 01.07.2019 г.- 30.06.2020 г.

 

F31548

 

F31549

 

 F31550

 

F31551

 

 

IV. Крайни снабдители

 

F31556

 

A61755

 

A61761

Припомняме, че регулаторът публикува заявленията на енергийните дружества, но всъщност истинската картина ще стане ясна само ако и когато Народното събрание приеме предложените изменения в Закона за енергетиката.

Предложенията са важни от гледна точка на намерението на НЕК да бъде определяна месечна, а не годишна квота за регулирания пазар. Не трябва да се забравя също така, че единият от вносителите на измененията в енергийния закон и председател на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев подаде оставка. Паралелно с това страната ни иска от ЕК нотификация за увеличение на капитала на ТЕЦ "Мариа Изток 2". Всичко това е важно и от гледна точка на изработването на схема за капацитет, която да замени настоящата схема за студен резерв, за да могат централите в комплекса "Марица Изток 2" да работят спокойно, а потребителите да имат сигурност за доставките. Съответно тези стъпки са свързани и с последващата либерализация на пазара. Най-вероятно, ако не бъдат направени навреме до началото на регулаторния период посочените промени, КЕВР ще определи цените на електрическата енергия за настоящия регулаторен период по сегашните правила. Законът в същото време дава право на регулатора веднъж годишно при определени условия да направи преразглеждане. 

 

 
       
 
       
       
       
       
       
       
       
       
 
       
       
       
       
 
 
       
 
       
       
       
       
       
       
       
       
 
       
       
       
       
 
 
       
 
       
       
       
       
       
       
       
       

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща