Недоразуменията в закона за горивата се изчистват, браншовиците са против отлагането му с 6 месеца

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
651
article picture alt description

Спорните въпроси по определени текстове в закона за горивата се очаква да бъдат изчистени в рамките на седмица - две и окончателните текстове да бъдат внесени в Народното събрание до 23 януари. Това стана ясно след среща в БСК между Българската петролна и газова асоциация (БПГА), и представителите на Българската минна камара, камарата на строителите, и металургичната камара.

„Свидетели сме на един преекспониран и реално несъществуващ конфликт. От настройване на бизнес организациите (и браншови, и национални) една срещу друга никой няма полза, затова преценихме, че на виртуалните изкуствено създаващи се „лагери“ трябва да противопоставим един откровен разговор очи в очи. Състезания с другите работодателски организации можем да имаме само на пистата да служим по-добре на своите членове“. Това  смята от своя страна председателят на БСК Радосвет Радев.

В рамките на срещата е постигнато съгласие по текстовете, които трябва да бъдат изчистени, обясни изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев. „Ако законодателя възприеме тази политика считам, че всичко онова, което изискваше отлагане от 6 месеца може да се случи много по-рано в рамките на седмица - две“, каза Делчев.

В частност недоразуменията, според твърденията,  исканията за отлагане на закона са свързани с начина на зареждане с петрол и петролни продукти на обособени територии, където няма търговци на горива. Например става въпрос за това как да се зареждат багерите и другите машини в минната индустрия – от стационарен  обект през мобилен в неподвижна машина. В този смисъл текстовете за търговци, доставчици и пр. трябва д бъдат изчистени.

„В самият закон се предвиждат различни регламенти  и на база на закона има различни индустрии, които ползват петролни продукти, но както казах, намериха се различни разрешение“, обясни от своя страна председателят на БСК Радосвет Радев.

Това се подробности, които би трябвало да изчисти работната група, подготвяща закона, или министерство на икономиката, смятат от своя страна от петролната и газова асоциация.

Както е известно министърът на икономиката Емил Караниколов внесе искане за отлагане на действието на закона за горивата  с 6 месеца и поиска влизането му в сила от 1 юли. Срещу това отлагане обаче се обявиха от петролната и газовата асоциация. „Този закон цели изчистване на сектора“, припомни Делчев.

Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата днес ще подложи на обсъждане и гласуване Законопроект за изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, № 902-01-2, внесен от Министерски съвет на 10.01.2019г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща