Петкова: Запазването на въглищните ТЕЦ е основният акцент в Енергийната ни стратегия до 2030 г., с поглед до 2050 г.

МЕ съгласува с Брюксел българския Интегриран план "климат, енергетика". Предвидено е увеличаване на дела на ВЕИ в крайното брутно потребление до 25%, но оттук нататък не може да има стимулиране на тези производители на ток чрез цената

Енергетика / България
Галина Александрова
2850
article picture alt description

Запазване на мощностите от въглищните централи е основният акцент в Енергийната стратегия на България до 2030 г., с поглед до 2050 г. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/. "Това, което е предвидено в Интегрирания план "климат, енергетика", съответно Енергийната стратегия, е запазване на този тип мощности", изтъкна Теменужка Петкова, цитирана от БТА. По думите й именно въгледобивът и ТЕЦ, които произвеждат електрическа енергия, са основна базова мощност в българската електроенергетика.
 
В интегрирания план е предвидено увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в крайното брутно потребление до 25 процента, съобщи енергийният министър. Категоричната визия на енергийното министерство е, че оттук нататък не може да има стимулиране на този тип производители на ток чрез цената. Те трябва да изграждат своите мощности изцяло на пазарен принцип, изтъкна Теменужка Петкова.
 
До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Стъпките внимателно се съгласуват с Брюксел. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите, съобщи още Петкова.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната. Сред мерките е и поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Енергийният министър заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
До юни 2019 г. ЕК трябва върне коментари по интегрирания план. След като този интегриран план бъде изпратен в ЕК, той ще бъде достъпен и ще има възможност за мнения, становища, ще бъдат направени и обществени обсъждания. След направените корекции от страна на ЕК, този план до края на 2019 г. трябва да се приеме, допълни Теменужка Петкова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща