ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 25 млн. лв. овърдрафт от банки

Енергетика / България
Георги Велев
1050
article picture alt description

Финансово закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“ търси банки, която да предостави заем на компанията под формата на овърдрафт. Той ще бъде с лимит от 25 млн. лв., става ясно от публикуваната обществена поръчка. Намерението на централата е да използва овърдрафта като оборотни средства – за покупка на суровини, материали и други нужни за функционирането на ТЕЦ-а стоки.

За овърдрафта централата е публикувала две обособени позиции, а основното изискване на държавната ТЕЦ е да не се търси обезпечение по кредита. Едната позиция е за 15 млн. лв., а другата е за 10 млн. лв., е записано в обявлението.

Според него кредитният лимит ще се предостави със срок на ползване и погасяване на всички дължими по него суми в рамките на една година, след влизането в сила на договора. Кандидатите за процедурата могат да подават оферти до 1 април. Отварянето на офертите на кандидатите ще бъде на следващия ден. Договорите се очаква да влязат в сила или от датата на сключване или най-късно до 7 май 2019 г.

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е в тежко финансово състояние като се очаква тя да завърши 2018 г. с рекордна загуба. Очакванията ни са загубата да бъде около 330 млн. лв., съобщи наскоро Петьо Иванов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Той припомни, че общо дълговете на централата вече доближават 1 млрд. лева. Ако финансовото състояние продължи да бъде подобно, то има вероятност ключовата държавна централа да изпадне в несъстоятелност догодина, добави Иванов. Именно заради това държавата започна преговори с ЕК за увеличаване на капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За да се случи това обаче е необходимо първо Брюксел да даде зелена светлина - в противен случай това се приема за нерегламентирана държавна помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща