Цените на петрола се понижават

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
949
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък продължават да спадат.


Според данните от предишната търговия, котировките намаляват за пръв път от четири сесии, след като в сряда при това се повишиха с над 1 % и достигнаха максималното си ниво от ноември, след данните за спад на запасите от горива в САЩ и ръст на експорта.

Фючърсът за месец май за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин поевтинява с 0,09 долара или 0,13 % - до 67,77 долара за барел. Предния ден стойността спадна с 0,64 долара или 0,93 % , като при затварянето тя бе 67,86 долара за барел.
Котировката на фючърса за петрола сорт WTI за месец май на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижават с 0,11 долара (0,18 %) - до 59,87 долара за барел. Според данните от предишната сесия, цената намалява с 0,25 долара или 0,42 % , като завърши при ниво от 59,08 долара за барел.

Въпреки това петролът завършва в положителната зона за трета поредна седмица. Освен резкия спад на запасите от горива в САЩ, в подкрепа на пазара са и действията на ОПЕК+ за ограничаване на добива, смятат наблюдателите на пазара. „През това време на годината резервите от петрол обичайно се увеличават, което придава още по-голямо значение на същественият им спад“, отбелязват анализаторите от  Commerzbank, цитирани от Dow Jones. Очакваното понижение ще е в подкрепа на WTI, смятат те.

От началото на тази седмица поскъпването при Brent  е 0,8 %, а при WTI – над 2%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща