Камионите вече ще „виждат“ навсякъде

Камиони с новите конструктивни изисквания за безопасност на ЕС ще бъдат показани на TRUCK EXPO 2019

Икономика / Технологии
Галина Александрова
439
article picture alt description

Наполовина за намалели катастрофите с тежки камиони в Европейския съюз за последните 15 години, а фаталните пътнотранспортни произшествия с участието на камиони са сведени до около 15%. Въпреки това статистиката показва, че инцидентите с товарни превозни средства, включващи уязвими участници в пътното движение, като велосипедисти и пешеходци, най-често са причинени от фактори, свързани с видимостта. Затова и преди дни евродепутатите гласуваха регламент, който задължава автомобилните производители от 2022 г. да оборудват всички нови автомобили с елементи за безопасност с животоспасяваща цел, като интелигентни устройства за управление на скоростта, усъвършенствани системи за аварийно спиране, за поддържане на лентата на движение и т.н. За всички нови камиони и автобуси от 2025 г. се въвеждат изисквания за осигуряване на т. нар. „пряка видимост“ - да бъдат проектирани и конструирани така, че „значително да се намалят мъртвите зони на видимост пред и отстрани на шофьора, особено при завой“. Това е особено важно при движение в градска среда.

 

Индустрията вече е готова да отговори на новите европейски правила и може да покаже обновените конструкции и оборудване на новите модели камиони и автобуси, които буквално „виждат навсякъде“. SCANIA създаде Р-серията си от нови градски камиони, специално разработени за отлична видимост и лесно управление, което подобрява безопасността и усещането за контрол над машината. Стъклото на вратата на пътника може да се спуска, което повишава способността на водача да забелязва деца, пешеходци и велосипедисти близо до камиона. Новата позиция на седалката, ниско разположеният страничен прозорец и увеличената площ на стъклото осигуряват още по-добра видимост. Арматурното табло също е леко свалено, за да се подобри видимостта напред. Всичко това е превърнато в базов стандарт за кабините на шведския производител и е внедрено в сериите G, S и R камиони за превози на дълги разстояния.

 

R-серията на шведския производител идва със здрава, стилна и луксозна кабина, която е създадена изцяло за удобство на шофьорите, пътуващи на дълги разстояния. Дори модулното арматурно табло е оптимизирано с по-голям дисплей, подобрена графика и интуитивни функции за управление, които дават възможност на шофьора да се съсредоточи изцяло върху пътя.

 

S-кабината също впечатлява с простор и лукс - равен под, повече място за багаж и отличен обзор от мястото на водача. Но един от най-интересните нови модели на SCANIA е G 410 CNG Next Generation - 13-литров, шестцилиндров редови двигател на метан, с мощност 410 к.с. и максимален въртящ момент от 2000 Нм. Той покрива нормите Евро-6 само с EGR и трипътен катализатор, без добавка Adblue и без филтър за твърди частици. Стоманените бутилки за метан са осем, всяка с обем 118 л., което прави обща вместимост на резервоарите от 944 л или около 164 кг метан. С тях камионът може да измине 500 км при натоварена композиция.

 

Ще видим този камион на TRUCK EXPO 2019 - от 6-ти до 8-ми юнина Летище „Лесново“. Изложението е най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия у нас, организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Тази година ще видим най-новите модели, технологии и оборудване на DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS, YUTONG, MAHINDRA, както и водещи марки автобуси, лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании.Следвайте новия хаштаг на изложението #izjiveiTRUCKEXPO2019.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща