„Росенергоатом“: Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
337
article picture alt description

Комплексните тестове на ядрената енергийна инсталация на главния плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ приключиха. Основната задача на изпитанията бе да удостоверят достигането на технологичните параметри, заложени в проекта, и да потвърдят, че той е напълно готов за експлоатация. Първи и втори реактор на „Академик Ломоносов“ бяха успешно въведени на 100% мощност на 31 март 2019 г. Проведените изпитания потвърдиха устойчивата работа на основното и спомагателното оборудване, както и на автоматичните системи за управление на технологичните процеси.

 

„Това е огромно постижение на голям екип от специалисти от „Росатом“. В съответствие с програмата на плаващия енергоблок, през последните месеци бяха проведени всички необходими проверки на системите и оборудването на ядрената инсталация при поетапно повишаване на мощността ѝ. Резултатите потвърдиха достигнатите технологични параметри, заложени в техническия проект“, заяви Андрей Петров, генерален директор на „Концерн „Росенергоатом“. Той допълни, че предстои получаване на лиценз за експлоатация през юли 2019 г.

 

До края на настоящата година в град Певек (Чукотка) се планира приключване на дейностите по изграждане на бреговите и хидротехническите съоръжения за плаващата АЕЦ, както и инфраструктурата, която ще осигури подаването на електроенергия в мрежата на „Чукотенерго“. Дейностите вървят по график.

 

В периода на лятна навигация през 2019 г., плаващият енергоблок ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на Певек, където ще замени Билибинската АЕЦ и Чаунската ТЕЦ, след изчерпване на ресурса им. Очаква се първите киловати електроенергия от плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ да бъдат подадени в мрежата през декември тази година.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща