УНСС е сред основните доставчици на съдържание в Българския портал за отворена наука

Икономика / Технологии
3E news
453
article picture alt description

Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/ е сред основните доставчици на съдържание в Българския портал за отворена наука (https://www.bpos.bg/), съобщи БТА по информация от пресцентъра на висшето училище.

През изминалия месец в портала са качени над 1500 публикации от научните издания на УНСС, които са с отворен достъп.

"Възприемането на принципите на отворената наука и културата на споделяне на научна информация е едно от приоритетните направления в Стратегията за развитие на научноизследователската дейност в УНСС", заявява доц. д-р Михаил Мусов - заместник-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество.

"На институционално ниво работим усилено в тази насока и резултатите вече са налице. Ще продължим и занапред автоматичното публикуване на научните издания на УНСС в портала за отворена наука. Възможно е всеки преподавател да допринесе за утвърждаването на културата на споделяне на научна информация, като сам публикува резултатите от своята научна дейност в портала. Това може да стане при спазване на Закона за авторското право и сродните му права и при условие, че авторите не са отстъпили изключителното право за използване на произведението от друго лице", казва доц. Мусов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща